Jdi na obsah Jdi na menu
 


Účinná prevence a terapie cukrovky

26. 1. 2016

Cukrovka druhého typu je typická civilizační nemoc. Je to zdravotní problém ke kterému se spolehlivě dopracujeme nezdravou stravou a sedavým způsobem života. S tím, jak stále více nezdravěji žijeme, logicky stoupá i počet postižených cukrovkou. Konkrétně u nás od roku 1980 vzrostl počet nemocných cukrovkou 2,5krát a pokud by počet diabetiků přibýval podobným tempem jako nyní, bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan Česka bez ohledu na věk.

Přitom cukrovka neznamená jen potřebu vynechat cukr a určitě se nevyřeší dopřáváním si sladkostí s umělými sladidly. Cukrovka je závažné metabolické onemocnění vyžadující zdravé jezení a pravidelní pohyb. Bez takovéhoto kauzálního řešení nemoci její další rozvoj. Nejčastější komplikace cukrovky jsou oslepnutí, selhání ledvin a ztráta končetin. Pacient s nejlehčí formou diabetu stojí VZP 130 až 140 tisíc korun ročně a přitom primární prevence cukrovky je levná a jednoduchá.  Nemoci lze ve většině případů předejít a je léčitelná. Výborné vysvětlení příčin cukrovky a inspirativní doporučení pro její terapii připravil MUDr. Mercola, a proto jsem se rozhodl předat zde přímo překlad jeho blogu.

Vědomé lži o cukrovce

5ce1a5d869a2473d905fc95811ce7545O diabetu, šířící se epidemii, která dnes postihuje více než 29 milionů lidí ve Spojených státech, existuje ohromující množství dezinformací. Smutnou pravdou je, že to může být i váš vlastní lékař, kdo vás v dezinformaci udržuje. Většina diabetiků se ocitá v jakési černé díře bezmoci a nemá ponětí o tom, jak svůj osud zvrátit. Ještě horší zprávou je, že více než polovina z těch, kteří trpí diabetem 2. typu, o svém onemocnění vůbec nevědí.

Nejnovější statistické údaje o diabetu vykazují nárůst čestnosti výskytu, a to případů jak diagnostikovaných, tak nikoli. Podle některých odhadů vzrostl během posledních 50 let výskyt diabetu o více než 700 %. Nejméně 29 milionů Američanů je v současnosti diagnostikováno s diabetem 2. typu a dalších 86 milionů má prediabetes.

To, co se však běžně od lékařů nedozvíte, je, že diabetu 2. typu lze zcela předejít. Léčba spočívá ve skutečném pochopení jeho základní příčiny (kterou je zhoršení citlivost na inzulín a leptin) a v realizaci jednoduchých, nenákladných úprav životního stylu, které pro vás budou znamenat podstatné zlepšení zdravotního stavu.

Diabetes 1. typu a závislost na inzulínu

Diabetes 1. Typu je autoimunitní onemocnění. U těchto nemocných vlastní imunitní systém pacienta napadá buňky slinivky břišní produkující inzulín. Výsledkem je ztráta schopnosti produkovat svůj vlastní hormon inzulín. Onemocnění se objevuje zpravidla u osob mladších 20 let a v současnosti na něj neznáme lék. Takto postižení lidé musejí tělu inzulín dodávat uměle po zbytek jejich života.

 

Co je na tomto onemocnění nejvíce zarážející, je zřejmě skutečnost, že jeho výskyt stabilně stoupá společně s výskytem diabetu 2. typu; u nehispánské, bělošské populace ve věku 10 až 14 to za posledních několik desetiletí činí celých 24 %. Situace je však ještě horší u černošských dětí, kde tento údaj vystřelil nahoru o děsivých 200 %. A podle posledních studií můžeme dokonce očekávat zdvojnásobení těchto již alarmujících čísel do roku 2020.

Diabetes 2. typu: prakticky 100 % pacientů se může vyléčit

Daleko běžnější formou cukrovky je diabetes 2. typu, který postihuje 90 až 95 % všech diabetiků. U tohoto onemocnění tělo sice inzulín produkuje, ale není schopno ho správně rozpoznat a použít. Onemocnění je považováno za pokročilou fázi inzulínové rezistence. Inzulinová rezistence zapříčiňuje zvýšení hladiny cukru v krvi, a tím následně i řadu komplikací. Často přehlíženým faktem však je, že diabetu typu 2 je možno zcela předejít a téměř ve 100 % případech jej i vyléčit. Příznaky cukrovky jsou: nadměrná žízeň, extrémní hlad (i po jídle), nevolnost a zvracení, neobvyklý přírůst nebo ztráta tělesné hmotnosti, zvýšená únava, dráždivost, rozmazané vidění, pomalé hojení ran, časté infekce (kožní, močové a vaginální) a necitlivost nebo mravenčení v rukou či nohou.

Mylná představa o diabetu

Diabetes není nemocí hladiny cukru v krvi, ale spíše porucha signalizace inzulínu a leptinu, která se bez léčby v průběhu času rozvíjí ze stavu prediabetu do plnohodnotné cukrovky. Jedním z důvodů, proč standardní medicína nedokáže diabetes léčit jinak než injekcemi inzulínu a prášky, je, že odmítá řešit jeho základní příčinu. Klíčem je citlivost na inzulín. Účelem slinivky břišní je produkovat hormon inzulín a vylučovat jej do krevního oběhu, kde reguluje hladinu glukózy na takovou úroveň, které tělo potřebuje ke správnému fungování.

Funkcí inzulínu je tak působit jako zdroj energie pro buňky. Jinými slovy, bez inzulínu nelze žít, přičemž za normálních okolností ho slinivka produkuje tak akorát. Existují však určité faktory, které mohou pro vaši slinivku znamenat ohrožení.

Rizikové faktory diabetu 2. typu

Pravděpodobnost onemocnění cukrovkou stoupá s těmito faktory: věk 45 plus, nadváha nebo obezita, rodinná anamnéza diabetu, vysoký tlak, fyzická nečinnost, deprese, těhotenská cukrovka, aterosklerotické kardiovaskulární onemocnění, Hodnota HDL-cholesterolu pod 35 mg/dL, hodnota triglyceridů nalačno přes 250 mg/dL, léčba atypickými antipsychotiky, glukokortikoidy, obstrukční spánková apnoe a chronická spánková deprivace.

Pokud máte jeden nebo více z těchto rizikových faktorů nebo pokud máte zvýšenou hladinu cukru v krvi, je značná šance, že vám bude diagnostikován diabetes a nasazena léčba, bud antidiabetika ve formě tablet nebo injekčně inzulin. Váš lékař vám sdělí, že účel užívání těchto léčiv je snížit hladinu cukru v krvi. Pravděpodobně vám bude také tvrdit, že regulace inzulínu hraje ústřední roli při zachování pevného zdraví a dosažení dlouhověkosti. A možná ještě dodá, že zvýšené hladiny glukózy v krvi jsou nejen příznaky diabetu, ale také onemocnění srdce a periferních cév, mrtvice, vysokého krevního tlaku, rakoviny, a obezity.  A samozřejmě váš lékař bude mít úplnou pravdu.

Ale povypráví vám k tomu o důležitosti role leptinu? Nebo o tom, že jakmile si tělo na leptin vybuduje rezistenci, jste na dobré cestě stát se diabetikem? (Pokud jej už rovnou nemáte.) Asi ne.

Diabetes, leptin a inzulínová rezistence

Leptin je hormon produkovaný v tukových buňkách. Jednou z jeho hlavních rolí je regulace chutě k jídlu a tělesné hmotnosti. Leptin mozku sděluje, kdy jíst, kolik toho sníst a kdy jíst přestat, což je také důvod, proč se mu přezdívá „hormon sytosti.“ Leptin také mozku říká, jak nakládat s již získanou energií.

leptinghrelin

Není to tak dávno, co bylo zjištěno, že potkani, kterým byl leptin odstraněn, se rychle stávali velmi obézními. Podobně je tomu i u lidí; pokud si vybudujete rezistenci na leptin, nastane jeho nedostatek a vy se velice snadno propracujete k rapidnímu zvýšení tělesné hmotnosti. Za objev leptinu a jeho úlohy v těle děkujeme Jeffreymu M. Friedmanovi a Douglasu Colemanovi, dvěma výzkumníkům, kteří tento hormon objevili v roce 1994. Zajímavé je, že Friedman hormon pojmenoval po řeckém slově „leptos“, což znamená „hubený.“ Zjistil totiž, že potkani, kterým byl aplikován syntetický leptin, jsou více aktivní a ztrácejí na váze.

Avšak když zjistil, že velmi vysoké hladiny leptinu v krvi jsou přítomny i u obézních lidí, došlo mu, že se v lidském těle musí odehrávat ještě něco jiného. A to něco byla skutečnost, že obezita může způsobit rezistenci vůči leptinu – jinými slovy, signální dráha leptinu se u obézních lidí deformuje, což způsobuje, že tělo produkuje přílišné množství leptinu, stejně jako to dělá u glukózy, pokud je vaše tělo rezistentní na inzulín. Friedman a Coleman také zjistili, že leptin je odpovědný za správnost signalizace inzulínu a za vznik inzulinové rezistence.

To znamená, že primární úlohou inzulínu NENÍ snížit hladinu cukru v krvi, ale ukládat přebytečnou energii (glykogen) pro aktuální a budoucí spotřebu. Jeho schopnost snižovat hladinu cukru v krvi je pouze „vedlejší účinek“ tohoto procesu skladování energie. V konečném důsledku to tedy znamená, že diabetes je onemocnění nejen produkce inzulinu ale i signalizace leptinu.

A to je také důvod, proč může být léčba diabetu výhradně zaměřená na snižování hladiny cukru v krvi nebezpečná. Právě proto, že neřeší skutečný problém v metabolické komunikaci, která neustále probíhá v každé buňce těla, kdy dochází k vychýlení správných úrovní leptinu a inzulínu v těle a kdy je jejich vzájemná spolupráce narušena.

U některých diabetiků 2. typu může být aplikace inzulínu závažný problém, jelikož si tím postupně utvářejí rezistenci na inzulín i leptin. Jediný známý způsob, jak obnovit správnou signalizaci leptinu (a inzulínu), je pomocí správného jídelníčku. A mohu vám slíbit, že to, co jíte, může mít na vaše zdraví podstatně zásadnější vliv než jakékoli léky či terapie moderního lékařství.

Fruktóza: Hnací motor epidemie diabetu a obezity

Coke-Increases-Diabetes-by-20-percentOdborník na leptinovou rezistenci a jeho roli v rozvoji diabetu Dr. Richard Johnson, šéf nefrologie na University of Colorado, je významným autorem, kterého cituji v mnoha svých článcích o cukru, obezitě a diabetu. Jeho kniha s názvem The Fat Switch, vyvrací mnohé letité mýty o stravování a hubnutí.

Ve videu Dr. Johnson vysvětluje, jakým způsobem konzumace fruktózy aktivuje mocný biologický spínač, který způsobí, že začnete nabírat na váze. Z pohledu metabolismu je tato schopnost velmi přínosná, jelikož umožňuje mnoha druhům, včetně lidí, přežít období nedostatku jídla. Naneštěstí, pokud žijete v rozvinuté zemi, kde je levného jídla dostatek, začne tento spínač hrát ve váš neprospěch a namísto prodlužování života vás začne pomalu zabíjet.

Termín „smrt cukrem“ tak není žádné zbytečné přehánění. Ohromující množství fruktózy v běžné stravě Američanů je jedním z hlavních faktorů nárůstu počtu případů diabetu v USA. Zatímco glukóza vašemu tělu dodává energii (běžný cukr jí obsahuje 50 %), fruktóza se po konzumaci rozkládá na množství toxinů, které mohou devastovat vaše zdraví. Kniha The Fat Switch dokumentuje mnohé z nežádoucích účinků fruktózy, například:

  • Zvýšení množství kyseliny močové, což může vést k zánětu a celé řadě dalších onemocnění včetně vysokého tlaku a onemocnění ledvin.
  • Vybudování inzulínové rezistence, která je zásadním faktorem při vzniku diabetu 2. typu, onemocnění srdce a řady typů rakoviny.
  • Zmatení metabolismu těla s následkem nárůstu tělesné hmotnosti. Fruktóza nedokáže odpovídajícím způsobem stimulovat produkci inzulínu, který v návaznosti není schopen potlačit ghrelin („hormon hladu“) a stimulovat leptin („hormon sytosti“).
  • Rychlý rozvoj metabolického syndromu, případně přibývání na váze a abdominální obezita (pivní pupek), snížení úrovně vysokodenzitního lipoproteinu, zvýšení hladiny nízkodenzitního lipoproteinu, zvýšení triglyceridů, zvýšení cukru v krvi a vysoký krevní tlak.
  • Metabolizace na etanol, což způsobuje toxické účinky, jako jsou nealkoholické ztučnění jater (NAFLD).

Státní dotace problém jen zhoršují

Politici, jejichž kampaně spolufinancuje agrobyznys, plýtvají miliardy dolarů daňových poplatníků na dotování produkce nezdravých komodit, jako jsou kukuřice, sója nebo pšenice. Tím jsou de facto podporovány nezdravé potraviny (které jsou většinou vyráběny právě z kukuřice, sóji a pšenice) a upozaďovány výživné, čerstvé a nezpracované potraviny. Kukuřice a sója dnes sedí pevně na vrcholu dotačního seznamu, přičemž za jeden pouhý rok má být na jejich podporu vyplaceno 3,37 miliardy dolarů; v roce 2017 to pak bude 38% nárůst oproti dotacím vyplaceným v roce 2014.

Existuje obecná představa, že zdravé, čerstvé, nezpracované a ekologicky šetrné potraviny jsou drahé, a tudíž určené výhradně pro movitější konzumenty. Ve skutečnosti by tomu bylo naopak, pokud by neexistovaly zmíněné dotace a pokud by o ně nebojovali ředitelé agropodniků, jejich lobbisté a samotní politici. Je to snad pouhá náhoda, že jedním z hlavních zdrojů kalorií ve Spojených státech je fruktózový sirup (HFCS), který se vyrábí z jedné z nejvíce dotovaných plodin kukuřice? Myslím, že nikoli.

HFCS je přítomen v mnoha zpracovaných potravinách, a to i tam, kde byste ho nečekali, například v dietních jídlech a různých nápojích. Dokonce i nápoje pro ty nejmenší ve svém složení obsahují ekvivalent množství cukru, jaké naleznete v plechovce Coca-Coly! Státní dotace také umožnili, aby se kukuřice stala základem krmiv pro zvířata, což v důsledku znamená, že i potraviny na živočišné bázi, jako je konvenčně chovaný masný skot, jsou kontaminovány HFSC.

V poslední době se sice v reakci na rostoucí vlnu protestů proti HFSC některé společnosti pokouší fruktózu ve svých produktech nahradit řepným cukrem, přesto však jsou současné zákony v USA nastaveny tak, aby udržovaly status quo vysoce ziskové standardní americké stravy. Kvůli dotacím pak nastává situace, kdy je pro spotřebitele levnější koupit si hamburger, hranolky a limonádu než hovězí z volného chovu a zeleninu. Není to o tom, že by přírodní a ekologické potraviny nutně stály více, ale o tom, že jsou ceny nezdravých potravin uměle sráženy prostřednictvím peněz od státu. Konečným důsledkem je potom taková potravinová kultura, která namísto podpory zdraví podporuje rozvoj diabetu a dalších onemocnění!
Podle jedné meta-analýzy může zvýšit konzumace JEDINNÉ limonády (nebo jiného slazeného nápoje, včetně slazených, balených vod s přidanými vitamíny) denně riziko vzniku cukrovky o 25 % v porovnání s konzumací jednoho slazeného nápoje měsíčně.

Antidiabetika nejsou řešením

Neschopnost konvenční medicíny účinně předcházet a léčit diabetes je nejvíce patrná v nebezpečnosti léků, které podporuje, z nichž nejkřiklavějším příkladem je přípravek Avandia. Avandia byla uvedena na trh v roce 1999, čemuž předcházela mnohamilionová reklamní kampaň, která z ní udělala doslova bestseller. Do roku 2006 činily roční tržby z prodeje Avandie 3,2 miliardy dolarů.

V roce 2008 se však prodej Avandie strmě propadl na hodnotu 1,2 miliardy dolarů poté, co byla zveřejněna studie v prestižním odborném časopise New England Journal of Medicine, která spojila lék Avandia s 43% zvýšeným rizikem srdečního infarktu a 64% zvýšením rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin (ve srovnání s pacienty léčenými jinými metodami). Po zjištění, že Avandia mohla stát za více než 100,000 infarkty, bylo proti výrobci léku, společnosti GlaxoSmithKline (GSK), vzneseno přes 50,000 žalob. V roce 2013 v rámci soudních sporů GSK vyplatila více než 229 miliónů dolarů, avšak pouze s cílem „vyhnout se zdlouhavému soudnímu řízení,“ jak sdělil mluvčí společnosti, přičemž neopomenul odmítnout jakékoli pochybení na straně svého zaměstnavatele.

avandia

Jeden by si pomyslel, že následným logickým krokem bude, že lék bude příslušnými orgány stažen z trhu. To se však nestalo, jelikož ustanovená posuzující komise přípravek Avandia ponechala na trhu, a to i přes uvedená rizika. Komise o léku hlasovala v poměru 8 až 7 pro zachování prodeje.   Avandia působí tak, že u pacientů s diabetem způsobuje větší citlivost na vlastní inzulín, čímž reguluje hladinu cukru v krvi. Konkrétně pak snižuje hladinu cukru v krvi zvýšením citlivosti jater, tuku a svalových buněk na inzulín.

Nicméně, jak jsem již vysvětlil výše, problém je, že diabetes není poruchou regulace krevního cukru. Cílení na symptom cukrovky (tj. zvýšená hladina krevního cukru) spíše než na řešení její samotné příčiny je čirá marnost a může dokonce být vyloženě nebezpečné. Téměř 100 % diabetiků 2. typu lze úspěšně vyléčit bez léků. Ke zdraví se totiž můžete doslova projíst a procvičit.

Doporučení pro diabetiky

Níže uvádím šest jednoduchých a snadno proveditelných kroků, jak zvýšit citlivost na inzulín a leptin (a tím i předejít či odstranit cukrovku):

  1. Cvičte. Na rozdíl od převažujícího doporučení, abychom se při chorobě cvičení vyhýbali, je udržení si dobré kondice velice důležité, pokud chceme diabetes, ale i jiná onemocnění udržet na uzdě. Ve skutečnosti je cvičení jeden z nejrychlejších a nejúčinnějších způsobů, jak snížit rezistenci na inzulín a leptin. V teto souvislosti doporučuji zjistit více informací o tzv. intervalovém tréninku – méně času, lepší účinek.
  2. Zbavte se obilovin a cukrů a všech průmyslově zpracovaných potravin, zejména těch s obsahem fruktózy a HFCS. Konvenční léčba diabetu za posledních 50 let selhala částečně i proto, že nedokázala nastavit správné stravovací principy. Omezte všechny obiloviny a cukry, a to i včetně těch „zdravých“, jako jsou ty celozrnné, bio nebo naklíčené. Vyhněte se pečivu, těstovinám, cereáliím, rýži, bramborám a kukuřici (což je také obilovina). A dokud se vaše hladina krevního cukru nesrovná, doporučuji omezit i ovoce.
  3. Nejezte zpracované maso. Konzumace zpracovaného masa je spojována se zvýšením rizika výskytu srdečních onemocnění a 1zvýšením rizika rozvoje cukrovky 2. typu.
  4. Kromě fruktózy se zbavte i trans-tuků, které zvyšují riziko diabetu a zánětu tím, že ovlivňují funkci vašich inzulinových receptorů.
  5. Zajistěte si přísun dostatku omega-3 mastných kyselin z vysoce kvalitního, živočišného zdroje.
  6. Jezte probiotika. Vaše střeva jsou žijícím ekosystémem obrovského množství bakterií. Čím více dobrých bakterie do něj dostanete, tím pevnější vaše imunita bude a tím lépe bude vaše tělo fungovat. Optimalizujte svoji střevní mikroflóru konzumací fermentovaných potravin, jako je natto, miso, kefír, bio sýr z nepasterovaného mléka a kvašené zeleniny. Vhodným řešením může být i kvalitní probiotických doplněk stravy.

Jak Slunce pomáhá léčit a předcházet cukrovce

Stovky studií poukazují na sílu vitamínu D, steroidního hormonu, který je schopen ovlivňovat téměř každou buňku v těle. Receptory vitaminu D byly nalezeny v téměř každém druhu lidských buněk, od kostí po mozek.

Nedávný výzkum ukazuje, že ženy mohou napomoci snížit riziko rozvoje diabetu 1. typu u svých dětí tím, že před a během těhotenství optimalizují úroveň vitaminu D v těle. Bylo totiž zjištěno, že tento vitamin dokáže potlačit určité buňky imunitního systému, které mohou sehrát roli při rozvoji cukrovky. Nové důkazy navíc silně podporují názor, že je vitamín D vysoce přínosný nejen u diabetu 1., ale i 2. typu.

Jiné studie publikované mezi lety 1990 a 2009 zase odhalily významný vztah mezi vysokou hladinou vitaminu D a sníženým rizikem vzniku diabetu 2. typu, a to společně s kardiovaskulárním onemocněním a metabolickým syndromem. Pravděpodobně to však ještě bude trvat desítky let, než veřejné zdravotnictví zareaguje na tyto drtivé vědecké důkazy o přínosech vitamínu D a než se pobyt na slunci pro léčebné účely stane normou. Dobrou zprávou je, že vy na nic čekat nemusíte. Optimalizovat úroveň vitaminu D v těle můžete hned teď.

V ideálním případě byste měli pravidelně vystavovat podstatnou plochu vaší kůže zdravému množství slunečního svitu, a to co nejblíže polední hodině. Přímé vystavení UV záření pro vaše tělo znamená až 20.000 jednotek vitaminu D denně. Případně můžete využívat kvalitní, bezpečné solárium nebo vhodný doplněk stravy. Zvolíte-li druhou možnost, nechte se u odborníka pravidelně zkontrolovat, zda jsou vaše hladiny vitaminu D v normě. Při konzumaci doplňků stravy s obsahem vitaminu D dbejte na vhodné dávkování vzhledem k věku.

Jediným způsobem, jak zjistit, že vám uvedená doporučení pomohou dosáhnout vaší optimální úrovně vitaminu D je nechat si udělat krevní test v laboratoři. Je totiž možné, že budete potřebovat 4 až 5násobek uvedených množství, ale také třeba o něco méně. V ideálním případě by měla být hodnota 25(OH)D v krvi 60 ng/ml.

Shrnutí:

Diabetes 2. typu je onemocnění, kterému je možné plně předejít, které lze plně vyléčit a které vzniká z vadné signalizace leptinu a inzulínové rezistence. Cukrovku je možné kontrolovat nebo zvrátit bez použití léčiv, která se snaží obnovit produkci inzulínu a zlepšit citlivost na leptin. Jediný známý způsob, jak obnovit správnou signalizaci leptinu a inzulínu, je pomocí správného jídelníčku a pohybu. V současné době neexistuje žádný lék, který toto dokázal,

Meta-analýza 13 randomizovaných kontrolova.ých studií zahrnujících více než 33,000 subjektů ukázala, že medikamentózní léčba diabetu 2. typu je nejen neefektivní, ale i nebezpečná. Léky snižující hladinu glukózy v krvi vykazují potenciál zvýšit riziko úmrtí z důvodu srdečního selhání či jiných příčin. Mějte tak prosím na paměti, že pokud trpíte diabetem nebo prediabetem, to, jak se stravujete, rozhodne o vašem životě.

Potraviny s komplexními sacharidy zahrnují luštěniny, brambory, kukuřici, rýži a obilné produkty. Pomineme-li luštěniny, je tedy zbytek výčtu ve skutečnosti seznamem potravin, které jíst nechcete, pokud zrovna nemáte v plánu vytvářet si inzulinovou rezistenci. Téměř všichni diabetici 2. typu by tak měli přejít ze stravy bohaté na obiloviny a cukry na stravu plnou bílkovin, zeleniny a zdravých zdrojů tuku. Rozhodně ze svého jídelníčku vyřaďte fruktózu a fruktózový kukuřiční sirup, který je daleko škodlivější než jakýkoli jiný typ cukru. Konzumace i jediného slazeného nápoje denně může zvýšit riziko rozvoje cukrovky o 25 % ve srovnání k pitím jednoho slazeného nápoje měsíčně. Měli byste tedy dobře prozkoumat, jaké potraviny pravidelně jíte a jestli neobsahují skryté zdroje cukru a fruktózy.

Dobrou zprávou je, že se nemusíte stát součástí epidemie cukrovky. Za tím účelem nemusíte zkoumat všemožná data, ale plně postačí, pokud změníte životní styl a začnete přemýšlet nad svými dennodenními zvyky. Ve skutečnosti už jen to, že se rozhodnete žít zdravěji múže snížit riziko vzniku diabetu! Jak jsem již vysvětlil ve své nové knize Effortless Healing: 9 Simple Ways to Sidestep Illness, Shed Excess Weight, and Help Your Body Fix Itself, vaše zdraví máte jen ve vlastních rukou.

Autor: Dr. Mercola, zdroj: http://www.mercola.com/diabetes.aspx

Doplňuji, že sama nejsem zastáncem potřebnosti zcela vynechávat obiloviny a dokonce ani nejsem proti občasné kvalitní sladkosti. Jídelníček podle doporučení Dr. Mercoly považuji za velmi omezený a prakticky obtížně realizovatelný. Zásadní v textu je pro mě správně naznačený směr a výborné vysvětlení souvislostí mezi imzulinem a leptinem. V První pomoci je moje shrnutí doporučeného postupu.

Margit

 

zdroj: http://www.margit.cz/prevence-terapie-cukrovky/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář