Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pampeliškový med

5. 6. 2006

Med z pampeliškových květů

250 květů pampelišky

1 BIO pomeranč

1 BIO citron

1 malá lžička kyseliny

1 l vody

1,2 kg cukru krystal - nejlépe třtinový

Květy nikdy netrháme blízko silnice! Necháme chvíli rozložené, aby mohli odletět broučci. Dáme do nádoby a zalejeme vodou. Přidáme kyselinu a pokrájené citrusy. Máčíme 24 hodin. Potom v širokém kastrolu vaříme zvolna asi 30 minut, přecedíme a dál vaříme. Postupně, aby se nepřerušil var vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu až se část odpaří. Získá barvu jako klasický med. Na talířek zkoušíme kapnout a schladit, abychom zjistili, zda je hustota již dostatečná. Po vychladnutí je mnohem hustější než za horka! Horké plníme do čistých suchých sklenic. Na chvíli otočíme dnem vzhůru. Vhodné i do přesnídávkových skleniček- dříve se po otevření zkonzumují.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář