Makovec špaldový (vegan)
Makovec podle Magdy ( je méně sladký) :
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 1/2 hrnku čerstvě mletého máku
1/2 hrnku třtinového cukru
jeden rozmačkaný menší banán na kašičku
2 hrnky rostlinného mléka (Zajíc z krabice, Oves milk, Kokos milk apod.)
1/4 hrnku oleje
1 prášek do pečiva bez fosfátů, hrstka rozinek
2 vrchovaté polévkové lžíce škrobu Solamyl nebo kukuřičný
1 vrchovatá lžíce mletých mandlí (nemusí být)
mezi prsty soli.
Smícháme mouku, cukr, škrob a dvě lžíce dáme zvlášť.
Do nich rozmícháme prášek do pečiva a necháme až na konec odložené stranou. Všechny ostatní suroviny smícháme dohromady. Vymažeme pekáček olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Nyní do již umíchaného těsta přidáme odloženou mouku s práškem do pečiva, rychle dobře rozmícháme a směs nalijeme do vymazaného, vysypaného pekáčku. Vložíme do nepříliš předehřáté trouby nastavené na 180 st. a pečeme 25 minut.
Kdybychom dali prášek do pečiva přímo k tekutině, vyšumí a už by nekypřil při pečení.
V malém "pekáčku na kuře" bude makovec vysoký až po okraj. Pokud jej dáme na velký plech, bude tenký ( podle velikosti vašeho plechu cca 2 cm) . Ale pokud chceme spojovat marmeládou, lze tento tenký využít a nemusíme ho krájet. Jen slepíme k sobě ;-). Tenký by se asi pekl o trochu kratší dobu než vyšší vrstva těsta. Zkoušejte špejlí !
Kdo se nevyhýbá cuku, může celé po upečení polít citronovou polevou ( 300g cukru moučka, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy - vše důkladně třeme do hladka) nebo rozkrojit a pomazat pikantní např. rybízovou marmeládou.
Komentáře
Přehled komentářů
Dneska jsem objednávala na http://www.bio-kramek.cz a dala si do košíku špaldovou mouku.... A říkala jsem si využiji ji vůbec ? A teď už vím, že ano :-))) Díky hezké dny
Re: Špaldová mouka
Magd4,5. 8. 2016 13:33Tak to jsem ráda! pokud pečete kváskový chléb, nebo jiné pečivo, jde přidávat trochu všude ;-)
Špaldová mouka
Amálie,10. 4. 2016 14:37